KAIROSSA KASVAA RUNOPUU

THE WORLD MIRROR / WINDOWS
22.11.2017

Egyptissä runoudella ei mene hyvin, sillä kustantamot eivät juurikaan julkaise runoutta ja lukijat ovat harvassa. Runoilija Abir Abd al-Aziz päätti puuttua tilanteeseen mittavalla kampanjalla: tänä vuonna hän avaa  joka kuun alussa uuden tempauksen, jonka tarkoituksena on saattaa runoja egyptiläisten mieliin. Kaikki alkoi runopuusta…

Hanna Hirvonen ja Shurouk Hammoud, teksti

 

Tammikuussa 2017 Kairon katukuvaan ilmestyi postimerkein koristeltu puu. Postimerkkeihin oli painettu runoja ja maalauksia. Runopuun suunnittelivat egyptiläiset taiteilijat Maher Daniel ja Sameer Abd al-Ghani yhdessä kuvanveistäjä Jalal Jomaan kanssa. Puu oli tehty rautalangasta – ja sen oksilla roikkui 150 runopostimerkkiä. Kussakin postimerkissä oli maalaus sekä runo joko klassikko- tai nykyrunoilijalta.

support poetry (1)

Runopuu oli vuoden mittaisen kampanjan alku. ”Tue runoutta” -kampanjassa esitellään tempaus runouden tunnettuuden lisäämiseksi aina uuden kuun alussa. Kampanjakuukausina säkein koristeltuja postimerkkejä on nähty myös gallerioissa sekä levitetty kirjakaupoissa.

support poetry (7)

support poetry (5)

support poetry (6)

Runopostimerkkien takana ovat taiteilijat Shareef Mahmoud ja Ahmad Soliman sekä graafinen suunnittelija Hesham Bahjat Othman. Merkkejä on levitetty esimerkiksi kaduilla ja kirjakaupoissa.

 

Kampanjaa johtavan runoilijan, Abir Abd al-Azizin, mukaan Egyptissä työ runouden eteen perustuu taiteilijoiden paloon marginaalista kirjallisuuden lajia kohtaan. Vuoden mittaiseen kampanjaan, jossa toteutetaan 12 ideaa runouden levittämiseksi, ei ole saatu ollenkaan taloudellista tukea.

Kaikki aktiivisesti mukana olevat taiteilijat, esimerkiksi taidemaalarit ja kirjailijat, ovat egyptiläisiä. He ovat lahjoittaneet tekstiä ja kuvia kampanjaan. ”Tarkoituksenamme on yhdistää runoutta ja muuta taidetta – sekä tietysti runoutta ja ihmisiä!”, Abir Abd al-Aziz sanoo. ”Runoissa on muutosvoimaa, mielestämme runous vaikuttaa siihen, miten erilaisista asioista ajattelemme”, hän jatkaa.

Yksi merkittävä yhteistyökuvio viritettiin al-Rawafed-kirjakustantamon kanssa: kustantamo levitti postimerkkejä kansainvälisillä kirjamessuilla. Kampanjan julisteet ovat puolestaan päässeet esille paikallisissa kirjastoissa.

support poetry (2)
support poetry (4)

Abir Abd al-Aziz edustaa järjestöä, joka on työskennellyt runouden eteen aiemminkin. Nyt hän vastaa koko vuoden kestävästä kampanjasta. Mikä saa sinut työskentelemään runouden parissa, Abir Abd al-Aziz? ”Toivon, että runouden kadotettu merkitys löydettäisiin uudelleen. Aiemmin runous oli samalla tavoin tärkeää kuin vaikkapa meitä ympäröivä luonto. Haluaisin päästä takaisin siihen, että runous olisi mukana ihmisten elämässä.”

Kommentoi:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.