UUSI KOKOELMA RUNOILIJAN ISÄN ELÄMÄSTÄ

THE WORLD MIRROR / SPOTLIGHT
21.1.2018

“En kirjoita runoutta; olen sen kirjoittamana; saavuttaakseni jälleen maailman lapsuuden”, kuvailee runoilija Abd al-Hady Rawdy. Hän puhuu Kosmin haastattelussa uusimmasta kirjastaan  Korkeampi kuin pudotus (2017).

Shurouk Hammoud ja Hanna Hirvonen, haastattelu
Milla Selin, käännös englannista suomeksi

 

Mistä olet kotoisin, Abd al-Hady Rawdy?

Synnyin Fateh Yanayerin kaupungissa, Marokossa, vuonna 1979. Kuin kuka tahansa muukalainen, jonka kaksi historiaa eivät kohtaa… Synnyin, minuun asettui pilvien ystävyys päivänä, jonka piirteitä äitini ei enää muista; naisia kerääntyi sieluni ympärille, ommellen valloitusrituaaleja kristalleista ja hyvin mystisistä asioista.

Vilkutin heimon naimattomien naisten ränsistyneen oven reikäkuviosta, kun he lauloivat tervetulolaulun tulevalle ja lukivat mitä pystyivät savitauluista. Veljilläni oli erimielisyyttä nimeämisestäni, katselin ylöspäin pitkään, enkä nauranut kuin hetken… nauroin linnuille, jotka leikkaavat taivasta beduiinien lauluilla.

 

Abd Alhady (2)

Missä asut nyt?

Asun lähellä vehreää ahdistusta, jonka rituaalit houkuttelevat sielun parvekkeiden kylkeen. Monet paikat lepattavat muistoissani, mutta rakastan tätä sementtikaupunkia, jota Casablabcaksi kutsutaan. Täällä sementti peittää kaiken, ja ainut asia joka jää turvakseni ovat kirjaimet, joista rakennan uudelleen sielun kukintojen suunnanmuutokset.


Mistä uusin kirjasi kertoo? Onko asuinpaikallasi ollut vaikutusta siihen?

Casablanca on ilman muuta vaikuttanut kirjaani Korkeampi kuin pudotus. Sen kautta muistan edesmenneen isäni elämäntarinan ja hetket, jotka muistuttavat hänen hyvyydestään. Sen kautta kuvailen veljesriidat ja sodat, jotka tapahtuivat hänen kuolemansa jälkeen.


Miksi kirjoitat runoutta?

En kirjoita sitä, se kirjoittaa minua. Näillä on suuri ero. Kirjoittaminen on tarkoituksellinen teko, jossa itseys asuttaa itsensä sotilaillaan, kun taas kirjoitetuksi tuleminen tapahtuu äkisti, se on kuin rituaali itsessämme, herättelee meidät sisimmässämme jälleen näkemään tiedostamattoman, vaikeat muistot ja tunteet, ja kesyttää sen sitten runouden kielelle.

Kirjoitetuksi tulemalla pyrin työskentelemään sen eteen, että maailma jälleen tulisi lapsen kaltaiseksi, sotilaat vaihtaisivat kukkakimppuja näillä maantieteellisillä rajaviivoilla, jotka sotivat sisäistä ihmisyyttämme vastaan.

Tulen kirjoitetuksi, koska tällä tavoin saan kerättyä jurottavan menneisyyden palasia. Menneisyyden ja lapsuuden, jotka imivät itseensä palelevan kovuuden, ja nykyisyyden joka kieltäytyy uneksimasta.


Minkälaisissa olosuhteissa olet kirjoittanut kirjasi Korkeampi kuin pudotus?

Kun kirjoitin uusinta runokokoelmaani, elin kuin rukouksessa, joka on täynnä anomista ja pyyntöjä, koska isäni kuoli ennen kuin elämän puu kantoi hedelmää, hän ei jättänyt kenellekään meistä perintöä, mikä haavoitti sieluani. Hänen kuolemansa jälkeen en noussut vuoteesta, annoin tuulen puhaltaa lävitseni. Pitelin soihtua, joka oli minulle annettu, sen liekkiä, muistelin hänen sieluaan ja työtään, ja kirjan toisessa osassa taltutin tulipaloa, joka karkasi veljieni puutarhasta, tein kovasti työtä saartaakseni sen kielellä ja unelmilla, ja onnistuin parhaani mukaan sammuttamaan liekit. Paljastui, että ihmissielujemme todellinen muoto on synnin täydellinen vastakohta, sekä perisynnin että ihmisten omien syntien.


Miten julkaisit uusimman kirjasi? Onko se omakustanne vai saitko avustusta joltakin kulttuuri-instituutilta tai järjestöltä?

Onnekseni, kolmas kokoelmani on löytänyt virallisen kulttuurisen tukijan Marokon runouden talolta, joten se löysi tiensä runouden lukijoille kotimaassani ainakin tämän vuoden alussa. Ensimmäisen kokoelmani julkaisin itse pankista lainatuilla varoilla, koska arvelin että runouden lukijat vierastaisivat suosituksia muilta kulttuuri-instituutioilta kuin runoudelta itseltään, ja juuri näin on käynyt.


Mistä uusimman kirjasi voi löytää?

Runokokoelmani julkaistiin juuri Casablancan kirjamessujen aikaan. Tein sopimuksen Marokon runouden talon järjestämässä tilaisuudessa muiden runoilijoiden seurassa, meillä kaikilla oli kunnia saada kirjamme julkaistuksi heidän kauttaan. Tästä syystä en tosin tiedä, mistä kirjani voi löytää. Arabimaissa on vaikea markkinoida runoutta. Markkinoita hallitsevat tuottoisat romaanit, runous on jäänyt marginaaliin mitä tulee kustantamoihin ja rahoittajiin.

Toivon, että etenkin runous, mutta kulttuurikirjallisuus ylipäätään, pääsisi valokeilaan sen sijaan, että se unohdetaan tai sysätään halpamarkkinoille ja käytettyjen kirjojen kojuihin.


Oletko sama ihminen kuin ennen tämän kirjan kirjoittamista? Lisäsikö se jotain persoonaasi ja kokemuksiisi?

En tiedä, olenko sama ihminen ennen kokoelman kirjoittamista ja sen jälkeen. Tiedän vain, että mielelläni karsin sielustani pois ylimääräisen ja kuuntelen sitä tarkasti, ja sisältäni löytyy uusia runouden maita sieltä täältä, ne odottavat tulevansa kirjoitetuiksi, ennen kaikkea runoiksi, jotka voisivat saada lukijoiden huomion ja myötätunnon.


Miltä sinusta tuntuu, kun julkaiset uuden teoksen?

Se on sama tunne kuin kaikilla kirjailijoilla ja luovan työn tekijöillä, kuin olisi saanut lapsen, jolla on aivan uusi identiteetti ja piirteet. Odotan myös, mitä mieltä lukijat ovat, mitkä ovat heidän odotuksensa. Samalla odotan, josko kriitikot huomaisivat teoksen.


Jos et olisi runoilija, mitä haluaisit tehdä?

Olisin kadunlakaisija, kuin isäni joka koko elämänsä ajan keräsi roskia ja antoi uuden elämän kaduille ja kujille, tehden ihmiset iloisiksi.

 

Abd Alhady (1)

 

Minkä runon haluat jakaa lukijoidemme kanssa uudelta kokoelmaltasi?

Mitä mietit
Oi Abd al-Hady?
Ajatteletko lumen alkuperää
Vai kauriin kuvaa
Kaiuksi puettua?
Olen täällä
Ylistäen kotimaani tähtitaivasta
Kuin sotilas joka
Katuu sotaa johon on syytön

Mitä mietit
Oi Abd al-Hady?
Sudenko viisautta?
Vai pilvien maanpetosta?

Otteita kirjasta Korkeampi kuin pudotus, 2017.
Suomentanut Milla Selin, 2017.

Kommentoi:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.